2011. január 21., péntek

Muffingyártás - mint finommotorikus"eszköz"


Nálunk a muffint mindenki szereti. Az egyszerű sima alaptésztát szoktuk sütni, (15 dkg lisz, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 cs. sütőpor, 2 tojás) nagyon hamar készen van.
Megvettem a 24 darabos mini muffin formát, papírkapszliként (mert kimondottan utálom elmosogatni a zsíros, néhol odaragadt tésztás formát) a tescoban lehet kapni mignon papírt (tescós sima olcsó -viszont pont beleiilik, mert kicsit nagyobb mint az átlag mignon papír forma) használom.



Az igazi finommotorikus (és egyben legélvezetesebb) munka a díszítés. Ha kihűltek, színezett tojásfehérjével bekenegetjük őket és különböző módon szórócukrokkal, gumicukrokkal, díszítjük. Vagyis csak ők. És tényleg sokszor elámulok, hogy mennyire fantáziadúsak a gyerekek :)
Egyébként olyan picik a muffinok, hogy igazán oda kell figyelni, hogy hová kerül az a pár gyöngycukor és hogy rendesen, egyenletesen terítse be a cukormáz a muffint.

A cukorral jól felvert fehérjét egyébként kicsi ikeás mécsestartókba öntjük (12 db 495 Ft), így akár 12 féle színt is ki tudunk keverni, (ez a másik kedvenc)   (http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00114167


szóval, ezek a saját gyártmányok:


Vagy akár így is díszithetjük (ezek már profi munkák a http://www.tortissimo.de/ honalpról)


 

de ez is aranyos:


Persze a finomotorika, a "türelmet" tanulás közben is fontos szerepet kapott (főleg nálam :) ), azzal  hogy mindent a gyerekek csinálnak.
Van egy nagy munkapultunk, ahol mindenki elfér, az egyik méri (ez a lányom, akinek az átváltást kell gyakorolni és rögzíteni) a legkisebb önti, a középső keveri.
A papírkapszlikat lányom választja szét - sokszor alig látni, ha kettő egymásba csúszik, a kicsik teszik bele a formába.

Amúgy az is "ügyességi feladat", amikor mindenki kap 2x4 sort, amit megtölt tésztával, lehetőleg úgy, hogy egy pici tészta se menjen ki, a muffinpapír ne boruljon fel .. stb. Utána szavazunk, kinek sikerült a legjobban :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése